broche merovingen 121105In 2012 zijn een aantal sieraden uit diverse Merovingische grafvelden doorgemeten in een onderzoekscentrum onder het Louvre in Parijs (zie NRC van vrijdag 26 oktober 2012, p.19).
De sieraden hebben gemeenschappelijk dat ze granaat (een rode edelsteen) bevatten en juist de samenstelling van dit granaat werd doorgemeten door Annemarieke Willemsen. Het blijkt dat bijna alle granaten almandijnen uit India waren. Bijzonder is dat hier een broche bij was uit een 7de eeuws Merovingisch grafveld dat in 1957 en 1959 in Bergeijk (aan de Fazantlaan bij het huis van Van Daalen) is opgegraven door J.Ipey en G.J. de Vries.
De broche is van koper dat met een gouden plaat is bedekt (zie foto). Op het goud zijn filigrijndraden aangebracht van goud en symmetrisch zijn drie gestileerde vogelkoppen geplaatst, samengesteld uit ingelegd (rode) granaat. Aan de achterzijde van de broche was zeer fijn textiel bewaard gebleven. Er waren dus verre handelslijnen en dat is verrassend. Blijkbaar waren de mensen die zich toen (omstreeks 600) in Bergeijk lieten begraven rijk genoeg om deze extreem luxe goederen te kunnen kopen. En ze geloofden ook zeer in het hiernamaals omdat ze zich met hun dure sieraden lieten begraven. Al met al is dit een bijzonder stukje Bergeijkse geschiedenis.

Dit grafveld wordt beschreven in een boek van Frans Theuws (ook een Bergeijkenaar) en M. van Haperen (in het Engels). (F. Theuws en M. van Haperen, 2012, The Merovingian cemetery of Bergeijk-Fazantlaan, Bonn 2012)
 
Daniƫl Vangheluwe, november 2012