Vermoedelijk zelfportret Jan van Eyck klNa een jarenlange studie van de historicus Dr. Lucas G.C.M. van Dijck is hij tot de conclusie gekomen dat de beroemde schilders Jan en Hubert van Eyck geboren zijn in Bergeijk. De gebroeders van Eyck behoren tot de voornaamste vertegenwoordigers van de Vlaamse Primitieven uit de 15de eeuw.
Tot hun bekendste werk behoort het veelluik ‘het Lam Gods’ (1432), te bezichtigen in de Sint-Baafskathedraal van Gent.

De resultaten van een uitgebreid archiefonderzoek van Lucas van Dijck zijn vastgelegd in een boek dat de titel kreeg: ‘Jan en Hubert van Eyck geboren in Bergeijk’.
De onderzoeker concludeert dat de vader van de beroemde schilders Hubert Bac moet zijn geweest. Deze was vanaf 1380 de kwartierschout van Bergeijk en woonde op het kasteeltje Portync in Bergeijk.
De eigennamen bleven in de late Middeleeuwen niet altijd identiek. Zo kon de naam veranderen afhankelijk van het beroep of de nieuwe woonplaats. Kunstenaars gebruikten als naam ook wel de naam van de plaats van hun afkomst, zoals de schilder Jheronimus Bosch.luchtkasteel

De locatie van dit kasteeltje is opgenomen in het wandelgebied ‘het Luchtkasteel’.

Klik hier voor het interview van KempenTV met dr. Lucas van Dijck.

Erratum. In het onlangs verschenen boekje over de gebroeders Jan en Hubert van Eyck staat op p. 32, afbeelding nr. 9 een tekst met vertaling. Die moet enigszins gecorrigeerd worden.

standbeeld van Eyck