Dr. Lucas van Dijck ging op zoekt naar de herkomst van de wereldberoemde schilders Jan en Hubert van Eyck. Hij ging hiervoor meer dan 600 jaar terug in de tijd.
Hij zocht naar een gezin waarin aan het einde van de 14de eeuw twee broers voorkwamen met de namen Jan (later getrouwd met een Margaretha) en Hubert.
Bovendien moest ook een schilderende broer Lambert deel van het gezin uitmaken. Zij allen moesten geboren zijn tussen ca. 1385 en 1400.
Traditioneel werd aangenomen dat de achternaam Van Eyck verwees naar de geboorteplaats. Tussen de vele families Van Eyck in het Belgisch-Limburgse Maaseik of het Noord-Brabantse Bergeijk werd er echter tot nu toe geen familie gevonden die als de schildersfamilie geïdentificeerd kon worden.
Dr. Lucas van Dijck vroeg zich daarna af wat als ze nu net als Jheronimus van Aken een andere kunstenaarsnaam gebruikte. Deze heette als schilder Jheronimus Bosch. Hij was afkomstig van Den Bosch.
Waarom zou de familienaam van de Van Eycks ook niet anders luiden en hun kunstenaarsnaam verwijzen naar hun geboorteplaats.
Met deze aanname zocht hij naar een gezin dat aan de criteria voldeed. Hij kwam uit bij het gezin van de kwartierschout van de Kempen Hubert Bac en zijn vrouw Katharina van Zittart met acht kinderen, waarbij een Jan, een
Hubert en daarnaast een buitenechtelijke zoon Lambert.
De woning en het ambtsverblijf van de kwartierschout Bac was het kasteeltje die
Portinc, gelegen aan het Eijckereinde te Bergeijk.
Dr. Lucas van Dijck concludeerde dat Hubert en Jan van Eyck geboren moeten zijn in Bergeijk. In zijn boek onderbouwd hij deze conclusie.
Het boek ‘Jan en Hubert van Eyck: geboren in Bergeijk’ is uitgegeven door Jheronimus Bosch Art Center, 2022
Erratum: In bovengenoemd boek over de gebroeders Jan en Hubert van Eyck staat op pagina 32 bij afbeelding nr. 9 een tekst met vertaling. Die moet enigszins gecorrigeerd worden. Zie erratum
Meer over dit onderwerp:
- Interview van KempenTV met dr. Lucas van Dijck bij gelegenheid van de boekpresentatie.
- Luchtkasteel Luchtkasteel (heemkundekringbergeijk.nl) en ‘Van het Slot tot Luchtkasteel’ De Keersopper 42 pagina 9.
- Een vakgenoot van Lucas van Dijck, Dr. Martin de Bruijn, steunt de conclusie van Lucas van Dijck. Meer>>
- Het interview met Lucas van Dijck op het terrein waar geboortehuis Kasteel Portync heeft gestaan.
- Een gesprek met burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik met als titel ‘Hoor en wederhoor geboortestad Jan en Hubert van Eyck’.
- Een foto-impressie van de interviews in Maaseik.