Nieuwe online gemeenschap
‘Stichting Brabants’ is in samenwerking met ‘Erfgoed Brabant’ een online gemeenschap gestart.
‘Stichting Brabants’ is door een groep dialectliefhebbers opgericht en heeft een tweeërlei doel. Enerzijds willen zij activiteiten steunen die het behoud, de studie en het gebruik van de Brabantse taal bevorderen en anderzijds willen zij de kennis van dit cultureel erfgoed verbreiden.
‘Erfgoed Brabant’ is het provinciale kennis- en expertisecentrum voor erfgoed.

logo brabanders en hun taalDeze nieuwe gemeenschap is van iedereen die wil meewerken aan de verbetering van het imago van het Brabants opdat het een belangrijke rol kan blijven spelen in onze cultuur, identiteit en samenleving.

 Meer informatie https://www.erfgoedbrabant.nl/brabandersenhuntaal
Themapagina Dialect op de website van de Erfgoed Brabant Academie https://www.facebook.com/BrabandersTaal

De gemeenschap is ook op facebook te volgen: https://www.facebook.com/BrabandersTaal

Knippenbergprijs10

Luchtkasteel en Wandelen bij de Keersop genomineerd voor de
Knippenbergprijs 2020.

 

Het bestuur van de Stichting Knippenbergprijs heeft dit jaar gekozen voor het thema ‘Groen Erfgoed’ en wil nu de Knippenbergpenning uitreiken aan het meest aansprekende, vernieuwende en publieksgerichte project waarin Groen Erfgoed centraal staat.

Heemkundekring Bergeijk heeft zich voor nominatie aangemeld met het Project ‘Luchtkasteel Bergeijk’ en ‘Wandelen bij de Keersop’.

Deze projecten zijn op initiatief van de Heemkundekring Bergeijk, in samenwerking met de gemeente Bergeijk, tot stand gekomen. De cultuurhistorie van een ca. 5 ha groot gebied in het beekdal van de Keersop wordt hiermee weer op de kaart gezet, met aan de ene kant het voormalige kasteel en watermolen en aan de andere kant het cultuurhistorische beekdallandschap van de Kempen. Naast cultuurhistorie is er ook een helofytenfilter, waar overtollig regenwater wordt gezuiverd door moerasplanten.

Op een ruim 24 ha groot gebied (grotendeels in eigendom van Staatsbosbeheer) zijn bestaande werkpaden met elkaar verbonden en nieuwe wandelpaden toegevoegd. Koeien van boeren uit de buurt grazen in de beemden. Daarnaast is er een uitkijktoren geplaatst van waaruit je overzicht hebt over het gebied. Her en der zijn borden geplaatst die wandelaars informeren over de omringende natuur en het cultuurhistorische landschap zoals als dat hier eeuwenlang heeft bestaan.

Voor meer informatie zie de website van Brabants Heem.

Knippenbergprijs1

Dit jaar wordt in de gemeente Bergeijk bijzondere aandacht geschonken aan het feit dat Karel de Stoute 550 jaar geleden stadsrechten verleende aan Bergeijk. Verschillende leden van de Heemkundekring zijn bezig met de voorbereidingen van dit jubileumjaar. Zij werken aan twee projecten:

  1. WapenEen boek ‘Bergeijk 550 jaar Stad zonder muren. Dit boek zal in het najaar verschijnen
  2. Een tentoonstelling rond de viering van 550 jaar stadrechten. Deze tentoonstelling staat gepland in de Hofkerk te Bergeijk voor de maanden juli, augustus en september en wordt georganiseert in samenwerking met de Kerkgroep St. Petrus Bergeijk 't Hof.

Ook andere organisaties binnen de gemeente zijn bezig met het maken van plannen, zoals de Stichting Kempen Producties. Zij werken aan een theaterspectakelstuk ‘De Stad’, dat opgevoerd gaat worden eind juni.

Op deze plaats houden wij u op de hoogte over de vorderingen van de voorbereidingen.

Dodendraad in ‘oude glorie’ hersteld.

dodendraad1
 
Op initiatief van de Heemkundekring Bergeijk is het monument ‘de dodendraad’ aan de grensweg te Bergeijk weer in oude glorie hersteld. Deze dodendraad herinnert aan de onder hoogspanning staande grensversperring, die tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) vluchtende Belgen naar het neutrale Nederland moest tegenhouden.
Door verrotting waren de houten palen, als dragers van het prikkeldraad dringend aan vervanging toe.
Leden van de Heemkundekring en het Bergeijkse Sint Jorisgilde hebben de palen vervangen door exemplaren van acaciahout, die door de gemeente beschikbaar waren gesteld. Bovendien is de draaiconstructie van de slagboom vervangen.
Met deze werkzaamheden hebben de leden van de heemkundekring en het Sint Jorisgilde er voor gezorgd dat de historie van de dodendraad blijft leven in Bergeijk.

dodendraad2
 
Pastoor Panken 5x35Onlangs is de Heemkundekring Bergeijk in het bezit gekomen van een historisch object, namelijk de beddenpan van pastoor Johannes Antonius Maria Panken, pastoor op de Weebosch van 1923 tot 1946. Hij werd geboren 8 december 1876 te Son als zoon van de plaatselijke notaris Adrianus Gaspar Panken en Francisca Wilhelmina van der Heijde.
Adrianus Gaspar Panken was een neef van Peter Norbertus Panken, de bekende Westerhovense dorpsschoolmeester, amateurarcheoloog, auteur van historische dorpsbeschrijvingen en zijn autobiografie.
Na het overlijden van de pastoor kwam de beddenpan in het bezit van zijn broer Antonius Franciscus Maria Panken, die het erfstuk weer door gaf aan zijn dochter. Hiermee begon de vererving van het object via de vrouwelijke lijn.

Een beddenpan is een antiek gebruiksvoorwerp. Toen er nog geen kruiken waren, werd deze gebruikt om in de winter het bed voor te verwarmen.
Het geheel bestaat uit een platronde koperen bak met een scharnierend deksel met enkele ventilatiegaatjes. Aan deze pan is een lange houten steel bevestigd. De pan kon worden gevuld met hete stenen, kokendheet water of gloeiende kooltjes, dit laatste was echter niet zonder gevaar om zomaar tussen de lakens te schuiven. De beddenpan lijkt op een koekenpan, maar dan met een extra lange steel en het al eerder genoemde deksel. Dit deksel is rijkelijk versiert. Het IHS monogram en twee eikenbladeren vormen het hart van de versiering. De letters I.H.S. vormen een zogeheten Christusmonogram. De oorspronkelijke betekenis ervan gaat terug op het Grieks en vormt de Beddenpan pastoor Panken 43x5afkorting van de naam Jezus (Grieks: Ièsous; daarbij is de Griekse hoofdletter 'I' gelijk aan onze 'I' (het Grieks kent geen aparte letter 'J', evenmin als het Latijn trouwens); de Griekse 'H' correspondeert met onze 'È' en de 'S' is gelijk aan onze 'S'). Op onze manier weergegeven zouden die letters dus luiden: ‘JÈS’, eerste drie letters van Jèsos’. Er zijn nog andere verklaringen in omloop, bv. 'Iesus Hominum Salvator' (= Jezus Mensen Redder), 'Iesus Hortator Sanctorum' (= 'Jezus aanmaner der heiligen') of 'In Hoc Salus' (= 'hierin is het heil gelegen').
Onder het IHS monogram staat en eikentak met bladeren. Deze staan voor onvergankelijkheid.

Dit uniek en historisch exemplaar zorgde er voor dat de pastoor ’s avonds in een warm bed kon stappen.

Theo Antonis
 
Beddenpan pastoor Panken10x35

Aanvullende gegevens