Bergeijk 550 jaar Stad

wapen Karel de Stoute2019 is voor de gemeente Bergeijk een ‘Jubileumjaar’. 550 jaar geleden verleende Hertog Karel de Stoute aan Bergeijk het recht om stad te worden. Tevens mocht de in 1469 ingestelde schepenbank Bergeijk vanaf toen zegelen met het wapen van deze Bourgondische vorst; een wapen dat 550 jaar later nog steeds als gemeentewapen dienst doet.
Enkele jubileum-evenementen rond de van Karel de Stoute verkregen gunsten staan inmiddels al op stapel: 

 1. Op 20 juli opent burgemeester Arinda Callewaert de tentoonstelling ‘Bergeijk 550 jaar Stad’ in de Hofkerk. Deze tentoonstelling is van 21 juli  tot en met 16 september te bezoeken en wordt samengesteld met medewerking van de 5 gilden van Bergeijk en de Kerkgroep St. Petrus Bergeijk ’t Hof.
 2. In de loop van de maand oktober komt de Heemkundekring Bergeijk met een bijzondere uitgave: ’Bergeijk, 550 jaar stad zonder muren’. Aan dit unieke boek over de rijkdom van Bergeijk wordt door een tiental heemkundigen heel hard gewerkt. De gelegenheid tot voorintekening is geopend. Refererend aan het belangrijke jaartal 1469 is de prijs bij voorintekening slechts € 14,69 (excl. eventuele verzendkosten). Na het verschijnen van het boek is het voor € 20,00 verkrijgbaar in de losse verkoop.
  Reserveer uw exempla(ren).
 3. Oproep aan kunstenaars van Bergeijk
  De ‘kunstenaars’ van Bergeijk worden opgeroepen hun creativiteit de vrije loop te laten gaan met als thema ‘stadspoorten’.
  Van de ingezonden kunstwerken wordt dan in oktober 2019 een tentoonstelling opgezet. De bedoeling is dat men in grote vrijheid creatief en fantastisch losgaat:
  - tweedimensionaal door te schilderen
  - Bergeijkse boeren en burgers uit de tijd van Karel de Stoute betreden door de Hofpoort het Bergeijk van nu
  - abstracter werk: een stadsmuur, een stadspoort in bv de Stijl enz.
  - tweedimensionaal door te fotograferen of fotocollages te maken
  - een prachtige poort met een doorkijkje Bergeijk nu, enz.
  - driedimensionaal: keramiek, hout, steen, metaal, textiel. Kunststof, 3D geprint, enz.
  - maquette-achtige stadspoorten, enz.
  Heeft u vragen of wilt u deelnemen neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op deze plaats houden wij u op de hoogte over de vorderingen van de voorbereidingen.

 logo petrus hkk