Bergeijk 550 jaar Stad

wapen Karel de Stoute2019 is voor de gemeente Bergeijk een ‘Jubileumjaar’. 550 jaar geleden verleende Hertog Karel de Stoute aan Bergeijk het recht om stad te worden. Tevens mocht de in 1469 ingestelde schepenbank Bergeijk vanaf toen zegelen met het wapen van deze Bourgondische vorst; een wapen dat 550 jaar later nog steeds als gemeentewapen dienst doet.
Verschillende jubileum-evenementen rond de van Karel de Stoute zijn dit jaar georganiseerd.
Onderstaande lopen nog of staan nog op stapel:

• Tentoonstelling ‘Bergeijk 550 jaar Stad’. Heeft u deze tentoonstelling in de Hofkerk gemist dan kunt u een aantal panelen van de tentoonstelling nog bezichtigen in de hal van de Muziekschool, Dokter Rauppstraat 35 te Bergeijk.
  • Het boek ’Bergeijk, Stad zonder Muren’ is te koop voor €20,00. Dit unieke boek brengt het heden en verleden van Bergeijk in beeld. verkrijgbaar.
  • Tentoonstelling ‘Stadpoorten’
    StadspoortenBijna 25 Bergeijkse kunstenaars hebben zich uit kunnen leven aan de hand van het thema ‘stadspoorten’ om in grote vrijheid creatief en fantastisch los te gaan:
    - tweedimensionaal door te schilderen, te fotograferen of fotocollages te maken, enz ....;
    - driedimensionaal: keramiek, hout, steen, metaal, textiel, kunststof, 3D geprint, enz......;
    - maquette-achtige beelden,  enz......
    Een dertigtal schilderijen en beelden is het resultaat: een grote diversiteit aan interpretaties kun je zien in het winkelpand Hof 124 A (voormalig pand ‘De Smed’ naast Eddies hotel Restaurant).
    In de weekenden vanaf 12 oktober tot en met 10 november van 13.00 – 17.00 uur is de tentoonstelling aldaar te bezichtigen.
    De opening wordt zondag 13 oktober rond 14.00 verricht door burgemeester Arinda Callewaert.
    Iedereen is in die weekenden van harte welkom om te kijken, ideeën op te doen, er over te praten en kennis te maken met een diversiteit aan kunstwerken.
    Wie weet gaat de gemeente en/of een aantal ondernemers aan de hand van de tentoonstelling aan de slag om daadwerkelijk een of meer stadspoorten in Bergeijk te realiseren.